Website voor meer informatie

         Een handige website om alle folders rustig thuis te bekijken: https://www.rechtetanden.nl/folders/

Soorten beugels

Er bestaan veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Er zijn binnen- en buitenbeugels en bij de binnenbeugels wordt er weer onderscheid gemaakt tussen uitneembare en vastzittende beugels. Welke beugel het beste bij jou past hoor je van de orthodontist.

Plaatbeugel

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die bedoeld is om tanden of kiezen die scheef staan recht te duwen. De beugel is een kunststof plaatje dat tegen je gehemelte zit. Met ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen. De metalen draad die over je tanden zit, is veerkrachtig en zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in een mooie rij worden geplaatst.


Activator/blokbeugel

De activator remt de groei van je bovenkaak en stimuleer de groei va je onderkaak. De beugel bestaat uit een soort blok met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel klemt aan de bovenkaak en duwt tegelijk je onderkaak naar voren.

Hoe werkt een blokbeugel?

Een blokbeugel wordt ook wel activator genoemd en krijg je wanneer er sprake is van een overbeet.  Een activator wordt gebruikt om de groei van de kaken te sturen zodat de onder- en bovenkaak beter op elkaar gaan passen.  Het resultaat is een goede beet en een juiste stand van de kaken, tanden en kiezen.

Wanneer draag je de blokbeugel?

Je draagt de blokbeugel dag en nacht, alleen met wilde spelletjes en sporten, eten en drinken en tandenpoetsen mag hij eruit.

Het is belangrijk dat je de instructies van de assistente goed opvolgt.

Hoe meer de beugel gedragen wordt, hoe sneller de behandeling gaat.

Een blokbeugel schoonhouden

Poets de beugel minimaal 2x per dag met tandpasta (pas wel op dat je de veertjes niet verbuigt).

Op de momenten dat je de beugel niet in hebt, berg je hem op in het beugeldoosje dat je hebt gekregen.

Stop hem niet los in je zak, dat is niet hygiënisch en vergroot het risico dat de beugel kapot gaat.


Blokjesbeugel/Vaste beugel

Op iedere afzonderlijke tand of kies worden slotjes, ook wel ‘brackets’ genoemd geplakt. Ze staan in verbinding met elkaar door een soepele draad. De orthodontist stelt de draad regelmatig bij. Op deze manier wordt elke tand of kies op de juiste plek gezet.


Hoe werkt een vaste beugel?

De orthodontist zet je tanden recht met behulp van brackets/slotjes die op je tanden worden geplakt.   Draden die door de brackets worden gespannen zorgen er voor dat je tanden netjes in de boog komen te staan.  Tijdens de controles krijg je soms nieuwe draden of worden ze versteld. Ook moet je soms  elastiekjes dragen om de kaakstand te verbeteren.

Een beugelbehandeling met  de vaste beugel duurt gemiddeld 2 jaar. 

 Als je tanden recht staan en je kiezen goed op elkaar, mag de beugel eruit. 

Nadat er een draadje(spalkje) achter je voortanden is geplakt om ze recht te houden, worden de brackets van je tanden afgehaald.

 Hoe moet je met je vaste beugel omgaan?

Door goed te poetsen voorkom je ontstoken tandvlees, witte vlekken op je tanden of gaatjes in je tanden.

Poets 2 á3 keer per dag met een gewone of elektrische tandenborstel.  Vraag gerust je orthodontist om advies.  Tandenstokers en ragertjes helpen om tussen je tanden schoon te maken. 

Eet en drink niet meer dan vier keer per dag iets zoets of zuurs.  Eet zacht voedsel en neem kleine hapjes.  Harde dingen zoals appels of wortels moeten altijd even in stukjes gesneden worden.

Het is belangrijk dat je de instructies van de assistente goed opvolgt.

Wat moet je nog meer weten?

In het begin zal een vaste beugel even wennen zijn. Je hebt ineens een volle mond en je tanden zijn de eerste dagen gevoelig.  Er kunnen voedselresten tussen de brackets blijven zitten en soms kan de beugel tegen je wang drukken. Als je tanden erg gevoelig zijn kun je een pijnstiller nemen.

Als je last hebt van je wangen of lippen, kun je een stukje was over de brackets plakken.

Als er iets kapot is aan de beugel, neem dan altijd even contact op met de praktijk om een afspraak te maken om de beugel te repareren, op een controle afspraak is daar niet altijd tijd voor.


Verbredingsbeugel

Deze beugel wordt geplaatst als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak. Het is een metalen beugel over het gehemelte die met ringetjes om de kiezen vastzit. In het midden van de beugel zit een schroef. Door middel van een speciaal sleuteltje kan er aan de schroef gedraaid worden. Zo komt er spanning op de beugel te staan, zodat de bovenkaak verbreed wordt.

Wat is een verbredingsbeugel?

Deze beugel is bedoeld om de bovenkaak te verbreden. De bovenkaak is dan smaller dan de onderkaak.

Hoe zit de beugel in je mond?

De beugel zit in je bovenkaak met twee (soms vier) ringetjes rond de kiezen vast en loopt langs je gehemelte.

Aandraaien van de beugel.

Als de beugel geplaatst wordt, wordt er uitleg gegeven aan je ouder/ verzorger over het aandraaien van de beugel. Dit aandraaien gebeurt als volgt: steek het bijgeleverde pinnetje in het voorste gaatje en draai 1 maal van voor naar achter. Draai zover totdat het volgende gaatje te zien is.

Hoelang moet je aandraaien?

Nadat de beugel geplaatst is krijg je voor de eerste maand het volgende schema:

  • 1e week  niet aandraaien
  • 2e, 3e, 4e week  1x per dag aandraaien

4 weken na plaatsen   controle bij de orthodontist

Het aandraaien van de beugel kan gevoelig zijn, dit hoort er bij en gaat weer over.

Tijdens het draaien aan de beugel, ontstaat er meestal een spleet tussen de voortanden.

Dit is niet erg, de spleet gaat meestal vanzelf weer weg, nadat je gestopt bent met het draaien.

Als de kaak breed genoeg is, blijft de beugel in de meeste gevallen nog ongeveer 4 maanden in de mond zitten.

Tandenpoetsen.

Met deze beugel is het belangrijk heel goed je tanden te poetsen om gaatjes te voorkomen.

Als er iets stuk is…

Zit de beugel los of is er iets anders dat niet goed zit, bel dan naar de praktijk voor het maken van een afspraak.

Invisalign beugel

 Invisalign is een nieuwe techniek om tanden en kiezen recht te zetten. Met behulp van   vrijwel onzichtbare aligners (hoesjes die over de tanden en kiezen klikken) wordt de   gebitsafwijking gecorrigeerd. Deze techniek is uiterst comfortabel, omdat de aligners met   eten en tandenpoetsen uitgedaan kunnen worden. Daarbij treedt er geen irritatie op van   de wangen of lippen. De aligners zijn gemaakt van doorzichtig kunststof en hebben   precies  de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in   de  mond. Helaas kan een Invisalign-behandeling niet altijd toegepast worden. Dit   systeem  heeft zeker zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het   gewenste behandeldoel is. Daarna kan de orthodontist beoordelen of dit binnen de   mogelijkheden van Invisalign valt. Een Invisalign-behandeling is niet voor iedereen   geschikt.


Retentieplaat

De retentieplaat lijkt op een plaatbeugel en zorgt ervoor dat je tanden recht blijven en dus niet teruggaan in hun oude stand. Het aantal draaguren neemt geleidelijk aan af. Ook wordt er aan de binnenzijde van je voortanden een spalkje vastgeplakt. De spalkjes zorgen ervoor dat je tanden in de goede stand blijven staan.
Afbeeldingsresultaat voor retentiespalk

Verzorging

  • poets je tanden en beugel goed
  • kijk uit met wat je eet en drinkt; eet geen kleverige en harde dingen, drink zo min mogelijk frisdrank.
  • Houd je aan de draaguren van je beugel
  • Is de beugel kapot? Maak meteen een afspraak!