Website voor meer informatie

         Een handige website om alle folders rustig thuis te bekijken: https://www.rechtetanden.nl/folders/

Soorten beugels

Er bestaan veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Er zijn binnen- en buitenbeugels en bij de binnenbeugels wordt er weer onderscheid gemaakt tussen uitneembare en vastzittende beugels. Welke beugel het beste bij jou past hoor je van de orthodontist.

Plaatbeugel

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die bedoeld is om tanden of kiezen die scheef staan recht te duwen. De beugel is een kunststof plaatje dat tegen je gehemelte zit. Met ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen. De metalen draad die over je tanden zit, is veerkrachtig en zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in een mooie rij worden geplaatst.

Activator/blokbeugel

De activator remt de groei van je bovenkaak en stimuleer de groei va je onderkaak. De beugel bestaat uit een soort blok met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel klemt aan de bovenkaak en duwt tegelijk je onderkaak naar voren.

Blokjesbeugel

Op iedere afzonderlijke tand of kies worden slotjes, ook wel ‘brackets’ genoemd geplakt. Ze staan in verbinding met elkaar door een soepele draad. De orthodontist stelt de draad regelmatig bij. Op deze manier wordt elke tand of kies op de juiste plek gezet.

Expansiebeugel

Deze beugel wordt geplaatst als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak. Het is een metalen beugel over het gehemelte die met ringetjes om de kiezen vastzit. In het midden van de beugel zit een schroef. Door middel van een speciaal sleuteltje kan er aan de schroef gedraaid worden. Zo komt er spanning op de beugel te staan, zodat de bovenkaak verbreed wordt.

Invisalign beugel

 Invisalign is een nieuwe techniek om tanden en kiezen recht te zetten. Met behulp van   vrijwel onzichtbare aligners (hoesjes die over de tanden en kiezen klikken) wordt de   gebitsafwijking gecorrigeerd. Deze techniek is uiterst comfortabel, omdat de aligners met   eten en tandenpoetsen uitgedaan kunnen worden. Daarbij treedt er geen irritatie op van   de wangen of lippen. De aligners zijn gemaakt van doorzichtig kunststof en hebben   precies  de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in   de  mond. Helaas kan een Invisalign-behandeling niet altijd toegepast worden. Dit   systeem  heeft zeker zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het   gewenste behandeldoel is. Daarna kan de orthodontist beoordelen of dit binnen de   mogelijkheden van Invisalign valt. Een Invisalign-behandeling is niet voor iedereen   geschikt.

Retentieplaat

De retentieplaat lijkt op een plaatbeugel en zorgt ervoor dat je tanden recht blijven en dus niet teruggaan in hun oude stand. Het aantal draaguren neemt geleidelijk aan af. Ook wordt er aan de binnenzijde van je voortanden een spalkje vastgeplakt. De spalkjes zorgen ervoor dat je tanden in de goede stand blijven staan.Afbeeldingsresultaat voor retentiespalk

Verzorging

  • poets je tanden en beugel goed
  • kijk uit met wat je eet en drinkt; eet geen kleverige en harde dingen, drink zo min mogelijk frisdrank.
  • Houd je aan de draaguren van je beugel
  • Is de beugel kapot? Maak meteen een afspraak!